Yapay Zeka Nedir?

Yapay Zeka

İçindekiler

Yapay Zeka, bir bilgisayarın insan davranışlarını sergileme, öğrenme, mantık yürütme, konuşma, algılama, hissetme gibi yeteneklerine sahip olmasıdır. Bu sistem yazılım ve donanımla birlikte çalışır. Daha spesifik olarka, bir sistemin dış verileri doğru şekilde yorumlayabilmesi ve bu verilerden öğrenebilmesi, öğrendiklerini belirli hedeflerde kullanabilmesidir.

Yapay Zeka Tarihçesi

Yapay Zeka bilindiğinin aksine yeni bir kavram değildir. İlk olarak 2. dünya savaşı yıllarında, 1943’te Alan Turing ‘in Makinalar Düşünebilir mi? sorusuyla bu kavram meydana gelmiştir. Yapay Zeka, bilgisayar bilimleri kadar eskidir. Alan Turing, Nazilerin kripto şifrelerini çözmeye çalışan en ünlü matematikçilerden biridir. Modern bilgisayarlar oluşturulurken aslında yine insan zekasından ilham alınmıştır. Genel olarak AI olarak tanınan ilk eser McCullouch ve Pitts’in 1943 resmi tasarımıydı. Alan Turing ise yapay nöron tasarımları elde etti.

1950’lerde Shannon ve Turing bilgisayarlar için satranç programları yazıyorlardı. İlk yapay sinir ağı temelli bilgisayar SNARC, MIT’de Minsky ve Edmonds tarafından 1951’de yapıldı.

Yapay Zekanın Uygulama Alanları

Gelecekte sağlık sistemleri, finans ve ekonomi, askeriye, hükümet, video oyunları, sanat, felsefe, müzik gibi bir çok dalı sadece yapay zekaya sahip bilgisayarlar üretecek. Günümüzde var olan mesleklerin bir çoğu yakın geçmişte yok olacak. Şuanda ilköğretim okuyan çocukların gelecekte yapacağı meslekleri bilmiyoruz. Bu nedenle büyüklerinizin polis ol, asker ol, doktor ol, mühendis ol önerilerini dikkate almayabilirsiniz. Büyüklerimiz geleceği bizim kadar bilemez ve tahmin edemez. Yapay zekâ uygulamaları gün geçtikçe gelişmeye ve insan zekâsını yakalamaya doğru adım adım ilerlemektedir.

Önerici Sistemler: İnsanların davranışlarına dayarak yeni içerikler önerir. Örnek sosyal medya sistemleri, gazetede başka bir haber önerisi, internet geçmişine göre kullanıcılara reklam göstermek.

Makine Çevirisi: Bir dili diğer bir dile çevirmek. En iyi çalışan makine çevirisi Google Translate’dir.

Sinyal İşleme: Ses ve görüntü sinyalleri ile bilgi çıkarımı.

Prosedürel içerik üretimi: Yapay zeka sayesinde içerik üretmek. Örnek müzik, haber, video oyunları.

Regresyon Analizi: Geçmiş verilere dayanarak geleceği tahmin etmek.

Yapay Zeka’nın Alt Dalları

  • Makine Zekâsı (Sembolik Yapay Zekâ)
  • Yapay Sinir Ağları (Sibernetik Yapay Zekâ)
  • Doğal Dil işleme (Dil ile düşünme)
  • Konuşma Sentezi (Yapay Konuşma)
  • Konuşma Anlama (Konuşma Analizi)
  • Uzman sistemler
  • Örüntü Tanıma
  • Genetik Algoritmalar
  • Genetik Programlama
  • Bulanık Mantık
  • Çoklu Örnekle Öğrenme(Multiple Instance Learning)

Deep Learning Nedir?

Derin öğrenme, yapay zekanın beynimizde yer alan nöronlar gibi çalışmasıdır. Google Translate’in arkasında derin öğrenme yatıyor.

Machine Learning Nedir?

Yapay zekanın bir diğer kolu olan makine öğrenimi, makineye verilen veriler sayesinde mantıklı ve rasyonel sonuçlar üretmesini sağlayan bir algoritmadır.

Sayfa Puanı
Bu sayfayı puanla!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir