VDS Nedir?

Server - Sunucu

Günümüzde bilgisayarların işlemci, ram gibi kaynaklarının büyükçe olması bir bilgisayarın içerisine sanal olarak başka bilgisayarların kurulmasına olanak sağlamıştır.  Bu işi yapan ve ismine virtualizasyon denilen bazı programlar kişiler veya firmalar tarafından üretilmektedir. Örnek olarak, 10 GB RAM kapasitesine sahip olan bir bilgisayarın içerisine 10 adet bilgisayar kurulabilir ve bu bilgisayarların her birisi 1 GB ramı paylaşabilir. Kurulan bu 10 bilgisayar gerçek bir görünüme sahip değillerdir ve bu yüzden isimlerine sanal bilgisayarlar denilmektedir.  Kapasite olarak bu bilgisayarların gerçek bilgisayarlardan hiçbir farkı yoktur. Her birisine ayrı işletim sistemi kurulabilir ve her birisime ayrı ayrı girilebilir.

VDS, virtual dedicaded server terimlerinin kısaltılması olarak dilimize geçen bir bilgisayar terimidir. Türkçeye, sanal adanmış sunucu olarak çevrilmektedir. Burada sanal kelimesinin anlamını zaten yukarıda vermiştik ve adanmış kelimesinin anlamını da kısaca açıklamak gerekirse, bir sanal bilgisayar yalnızca kendisine adanmış kaynakların kullanımından sorumludur başka bilgisayarların kaynaklarını tüketememektedir.

Biraz daha açmak gerekirse, yukarıda 10 GB ram alanından 1 GB ram alanını 10 bilgisayara bölmüştük. Bölünen alanlar bilgisayarlara adanırsa başka bilgisayarlar kullanamaz ancak, adanmamışsa başka bir bilgisayar verilerini kullanabilmektedir.

VDS terimi CPU, hard disk ve ram gibi kaynakları kendine adanmış olan sanal bilgisayar anlamındadır. Fiziksel bilgisayarlardan hiç farkları yoktur. Performans kaybı yaşanmaz. Elektrik, yer, kurulum ve bakım esnasında iş tasarrufu sağlar. Bu tasarruf aylık kiralama bedellerinde indirim olarak görülür.

 

Sayfa Puanı
Bu sayfayı puanla!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir