SEO Başlangıç Rehberi

SEO Başlangıç Rehberi

İçindekiler

SEO Nedir? Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) web sitelerinin arama motorlarına uyumlu hale getirilmesidir. Bu süreç sitedeki teknik problemlerin giderilmesini, kullanıcı deneyiminin arttırılmasını, siteyı hızlandırmayı, mobil uyumlarını arttırmayı, içeriği düzenleme ve geliştirmeyi, yazılım geliştirmeleri yapmayı, indeksleme aktivitelerin önündeki engelleri kaldırmayı içerir. SEO sayesinde kullanıcılara ve robotlara daha kaliteli web siteleri elde edilir.

Tarihçe

Webmasterlar ilk olarak 1990 ortalarında sitelerini arama motorları için optimize etmeye başladı. Sektör başlangıcında sadece bir kaç metrik vardı. Buna göre sayfayı taraması için gelen örümcek, sayfada yer alan bilgileri motorlara gönderiyordu. İşlem sayfayı indiren ve kendi veritabanında saklayan bir bot yardımıyla yapılıyordu. Daha sonra dizin oluşturucular ortaya çıktı ve sayfadaki belirli sözcükleri, site içindeki bağlantıları ayıklamaya başladı.

Web sitesi sahiplerinin arama sonuçlarının değerini anlaması uzun sürmedi. Bu sayede fırsat yaratan beyaz ve siyah şapka SEO uzmanları ortaya çıktı. Sektördeki kanaat önderlerine göre arama motoru optimizasyonu ibaresi 1997’de kullanılmaya başladı.

Arama algoritmalarının ilk sürümlerinde meta etiketi ile web yöneticilerinin sağladığı bilgilere dayanıyordu. Meta etiketleri her sayfa için bir rehber sağlıyordu. Daha sonra meta etiketlerinin güvenilir olmadığı ortaya çıktı. Bu sayede arama motorları bunu bir sıralama algoritması olmasının önüne geçti. Çünkü etiketler yardımıyla site sahipleri bolca spam yaptılar. Alakasız kelimelerle doldurarak Google görünürlüğünü attırmaya çalıştılar. Aşırı anahtar kelime yoğunluğu bir manipülasyon olarak algılandı ve kullanıcılara ilgisiz sayfalar yerine en alakalı sonuçları göstermek için daha iyi algoritmalar geliştirildi. Bu anlamda meta etiketlerinin bir anlamı kalmadı ve siteler daha fazla metrik ile puanlandı, düşük ve alakasız arama sonuçları devri her zaman sürsede, Google’ın arama kalitesi ekibi her zaman bunun önüne geçmek için çalışıyor.

Günümüzde aşırı optimizasyon, yasaklanan siyah şapka teknikleri kullanan web siteleri kolayca arama sonuçlarından çıkarılıyor. Bu riskleri göz önüne alarak iyi bir ajansla yada uzmanla çalışmak gerekir. Bu hizmeti alırken kesinlikle en iyisini tercih edin.

SEO günümüzde büyük bir endüstridir ve konferanslarla, seminerlerle sık sık offline dünyada da yer alıyor. Büyük arama motorları uyum kılavuzları yayınlar, webmasterlar için araçlar sağlar. Bu araçlardan site haritası gönderilir, tarama hızı belirlenir ve web sayfalarının dizin durumları izlenir.

Google ve SEO

1998 yılında Larry Page ve Sergey Brin, web sayfalarının önemini değerlendirmek için matematiksel algoritmalar kullanarak Google’ı açtı. Google’ın basit tasarımını ve kullanıcı deneyimini beğenen internet kullanıcıları arasında sadık bir ilgi gördü.

Algoritma ile hesaplanan sayı 10 üzerinden puanlandı ve buna PageRank ismi verildi. PageRank Web’i rastgele gezdi ve birbirlerine verilen bağlantıları incelendi. Bu sayede kullanıcıların erişmesi yüksek web sitelerini tahmin etti ve daha yüksek PR değerine sahip siteleri arama sonuçlarında üst sıralara yerleştirdi.

Web sitesi sahipleri bu basit algoritmayı kısa sürede manipüle etti ve pek çok site büyük çapta bağlantı satışlarına odaklandı.

2004 itibariyle Google web sitelerini sıralamak için 200’den fazla sinyal kullandığını belirtti. Artık basit algoritmalar kullanılmıyor. Lider arama motorları algoritmalarını ifşa etmiyor ama temel değerleri açıklıyor. Ayrıca bazı SEO uzmanları, kendi yaklaşımlarını ve görüşlerini sürekli paylaşıyor. Arama motoru patentlerini de incelemek bu algoritmaları daha da iyi anlamayı sağlayabilir.

2007’de PageRank amaçlı satılan ücretli bağlantılara karşı bir kampanya açıkladı. Bu sayede Google Bot artık her bağlantıya aynı davranmayacağını açıkladı. Daha sonra PageRank tarih oldu.

2005’te her kullanıcı için arama sonuçlarını kişiselleştirmeye başladı. Önceki aramaların geçmişine bakarak, tekrar giriş yapmış kullanıcılar için hazırlanmış sonuçlar üretti. 8 Haziran 2010 yılında Kafein adlı yeni bir indeksleme sistemi açıkladı. Kullanıcıların yayınlanmasından daha önce haber sonuçlarını, forum gönderilerini ve diğer içerikleri bulmasına odaklandı. Bu sayede arama sonuçları %50 değişti. Google günümüzde anında arama sonuçlarını değiştirecek algoritmalar kullanıyor. Tarihsel olarak site yöneticileri arama sıralamasını arttırmak için aylarca hatta yıllarca çalıştılar. Arama motorları taze içeriğin hızlı bir şekilde sıralanmasını sağlayan algoritmalar geliştirdi.
Şubat 2011’de , diğer arama motorlarından içerik çalan siteleri cezalandıran Panda güncellemesini duyurdu. Benzersiz içeriğe sahip siteler böylece değerlenmiş oldu.

SEO Teknikleri

Nasıl yapıldığına dair metrikleri, alt taraftaki listede bulabilirsiniz.

  • Site hızı arttırılmalı, mobil deneyim yükseltilmeli sürekli analizler yapılmalı, teknik hatalardan arındırılmış web siteleri elde edilmelidir.
  • Site sürekli ve her tarayıcıdan erişilebilir olmalıdır.
  • Google’a zengin etiketler verilmelidir.
  • Site güvenliği üst düzey olmalıdır.
  • Görseller optimize edilerek, görsel arama sonuçlarında üst sıralara çıkmak hedeflenir.
  • WordPress SEO’ya en uyumlu hazır CMS’dir.
  • Çalışmaları yaparken site içi ve site dışı olarak ikiye ayırabilirsiniz.
  • Doğal backlink ile siteye referans olan sayfaların sayısı önemlidir.
  • Sitede SSL yani HTTPS sürüm kullanılmalıdır.
  • Organik ve Google’ın onayladığı tekniklerle çalışmalısınız.
  • Title – Description yapıları düzenlenlenir.
  • Open Graph (Facebook) ve  Twitter Card kodları kullanılarak sitemiz sosyal mecralarda paylaşıldığında bizim istediğimiz Görsel, Başlık ve Açıklama yer alır. Bu sayede web sitesi sosyal medyadan daha fazla trafik alır.
  • URL yapılarınız temiz ve öz olmalıdır.
  • Anahtar kelime bazlı çalışma yapılmamalıdır.
  • Yapısal veri işaretleme yaparak Google’a zengin içerik sağlanmalıdır.
  • Her sayfa arama motorları tarafından indekslenmez. Taramayı önlemek için noindex meta etiketi kullanılır. Yönetici panelleri, sipariş ekranı gibi sayfalara arama motorlarına kapatılabilir.
  • Sıkça aranan anahtar kelime öbeklerini içeren içerikler, trafiği arttırma eğiliminde olacaktır.
  • Kullanıcıların ve botların sitenize sık sık girmesi de bir sıralama tekniğidir.
  • Url canonicalleştirme ve 301 yöntemleri multi index ve spam indexin önüne geçer.
  • Bir SEO yöneticisi, arama motoru kurallarına uymuyorsa siyah şapka yani black hat olarak adlandırılır. Bu kesinlikle önerilmez. Siyah şapka teknikleri genelde gizlemeyi içerir. Yani kullanıcı ile robotlara farklı içerikler gösterir. Arama motoru bu yöntemleri kullanan siteleri keşfederse sıralamasını azaltır hatta veritabanından tamamen kaldırarak ceza verebilir.

Pazarlama Stratejisi Olarak SEO

Bir dijital pazarlama stratejisi olarak SEO, arama motorlarında sorgu yapan kullanıcılara, tamda aradıkları sırada ulaşmayı hedefler. SEO her site için uygun bir strateji değildir. Sitenin hedeflerine bağlı olarak PPC (SEM gibi) kampanyalarda daha etkili olabilir. Başarılı bir internet pazarlama kampanyası ilgi çekici, optimize ve arama motorlarında üst sıralarda listelenmeyi gerektirir. Dönüşüm oranlarını iyileştirmek, tıklama oranlarını ölçmek, kullanışlı ve mobil uyumlu siteler yaratılır. Google mobil dostu siteleri teşvik ederek popülerliğini arttırır. Yatırım getirisi ölçeklenebilir. Diğer pazarlama kanallarından farklı her trafik için ödeme yapılmaz ve kullanıcıların, sıralamanın devam edeceğinin garantisi yoktur. Google günde 2 kere algoritma değişikliği yapar. Bu sayede hiç kimse sıralama garantisi veremez.

Sıkça Sorulan Sorular

Fiyatlar neye göre belirlenir? Projeye göre yada aylık sabit bir ücret belirlenebilir.
SEO ajansı nasıl seçilir? Hangi teknolojileri kullandıkları sorgulanarak.
SEO danışmanlığı nedir? Aylık bazda kurumsal amo hizmetleri yada soru cevaplama.

Sayfa Puanı
Bu sayfayı puanla!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir