İçindekiler
Sağlıkta dijital pazarlama, uzun zamandır yazmak istediğim bir konuydu bugüne kısmetmiş. Uzun yıllardır bu alanda deneyimler kazandım. Bu deneyimlerimi siz bertanuzun.com okuyucularına da aktarmak istiyorum. Keyifli okumalar.
Sektörde en büyük problem, yalan yanlış bilgilerle dolu web sitelerinin olmasıdır. Google insanların sağlığını doğrudan etkileyebilecek yanlış içerikler barındıran sağlık sitelerini engelliyor. Bu engelleme sıralama kaybıyla meydana geliyor. Geçmiş yıllarda arama motorlarında çok iyi sıralama elde eden sağlık siteleri günümüzde yok oldular. Bunun gibi sektöre zarar veren ve yarar sağlayan yönlerinin farkında olmamız gerekiyor.
Şimdi sağlık sektörünü dijital transforme edecek, pazarlama stratejileri paylaşıyorum.
İlaç Sitesi Kurmak
İlacınıza yönelik web sitesi kurmak marka bilinirliğinizi arttıracaktır. Ülkemizdeki anlaşılması güç yasalardan biri de, ilacınızın faydalarını net şekilde yazmaktır. Bu ülkemizde yasaklı bir uygulamadır. Web sitenizi sürekli Google Analytics ile denetlemenizi tavsiye ediyorum. Bu sayede ilacınıza ilgi duyan kullanıcıların konum, yaş, dil gibi bilgilerini görmenizin yanı sıra, yakın ilgi alanlarını da görebileceksiniz. Kullanıcıların sorduğu sorularla interaktif bir soru cevap sayfası da yapmanız önerilerim arasında.
Hastalık Sitesi Kurmak
Hastalıklara yönelik web siteleri kurmak, niş bir iş olacaktır. İnsanlar doktora gitmeden önce ilk olarak Google’dan bilgi alacaktır. Hastalık yada hastalık farkındalık siteniz Google’da üst sıralarda olduğu sürece kullanıcı çekebilirsiniz. Burada toplayacağınız form ve anket verileriyle hastalara bizzat ulaşabilirsiniz. Kolay anlaşılır bir site ve menü yapısı sayfa gezinme sayılarını arttırır. Bilgilendirici videolar da sitede kalma süresini arttıracaktır.
Arama Motoru Optimizasyonu
Her sektörde olduğu gibi, sağlık sektöründe de en etkili pazarlama yöntemi SEO’dur. Bu sayede kullanıcıların bize ulaşması sağlanır. Günümüzde Google bir insanı 600 metriğe göre tanıyor, yaptığı aramalar sayesinde hastalıklarının farkında. Bir çok kişi vücudunda gördüğü belirtileri Google’da aramaktan çekinmiyor. Sizler de web sitelerinizde hastalıklarla ilgili ne kadar detaylı ve tutarlı bilgiler sağlarsanız o kadar fazla dönüşüm elde edebilirsiniz.
Arama Motoru Pazarlaması
Arama motorlarına ilgili kelimeler, yaşlar, şehirler ile reklam vererek sağlık ürününüze yada sitenize ihtiyacı olan kullanıcılara tıklama başı ödeme yaparak ulaşabilirsiniz. Uzun zamandır hastalık farkındalık kampanyalarımızı arama motoru reklamcılığı ile ilerletiyoruz.
Sosyal Medya Kampanyaları
Sosyal mecralarda yer alacağınız görseller, bannerlar sayesinde kullanıcıların da sizlerle etkileşime girmesini sağlayacaksınız. Bu sayede ürün, hizmet yorumlarına hızlı bir şekilde ulaşabileceksiniz.
Doktor-Hastane Sitesi Kurmak
İnsanlar internet üzerinden doktor tavsiyesi ve yorumu almak için binlerce arama yapıyor. Uzmanlığınızdan bahsedecek web siteleri kurmak ve bloglamak online itibarınızı ve pazarınızı arttıracaktır. Aynı konu hastaneler için de geçerlidir. Doktorlarınızdan elde edeceğiniz makaleler internete geniş bir katkı sunacak ve hastanenizin reklamını yapacaktır. Bu siteler üzerinden reklam vermek serbest!
Google My Business (Google Maps)
Google Haritalalarda hastane araması günde milyonlarca kez aranıyor. Bunun en temel nedeni mobil kullanıcıların en yakın hastaneyi öğrenebilmesi ve yol tarifi alabilmesi. Google’ın yorumlarda uyguladığı şeffaf politika da bu kanalın kullanıcılar tarafından güvenilir bulunmasını sağlıyor. Haritalara yapılan herhangi bir yorumu, işletme sahibi silemiyor.
Sağlık Mobil Uygulaması Kurmak
Yine ilaç ismi vermeden, etkili bir strateji kurabileceğiniz bir kanal daha. Bu kanal sayesinde kullanıcılardan geri bildirim alabilir, tavsiyeler, saatlik hatırlatma bildirimleri göndermenize imkan var.
Sağlıkta Dijital Reklamcılık Yasakları
- İlaç ismi vermek.
- Tedavi kelimesini kullanmak.
- Sağlık verileri ile yeniden pazarlama yapmak.