PHP’de Fonksiyonlar

PHP

PHP yönelimli programlama da bahsedilen ve çoğunlukla diğer dillerde metot olarak anılan kod bloglarına denmektedir.  Bir çok işlemi PHP’nin kendi fonksiyonları ile yapmanız mümkünken, kendi tanımladığınız PHP fonksiyonlarının da yeri ayrıdır.  Fonksiyonlar, hem nesne yönelimli programlamada hem de nesne yönelimi içermeyen PHP kod bloglarında kullanmak zorunda olduğunuz kodlardır.  Fonksiyonları iyi bir şekilde bilmemeniz durumunda PHP de ilerlemeniz mümkün olmayacaktır.

PHP’de fonksiyonları iki ana sınıfta toplamak mümkündür;

  • Kullanıcı tanımlı
    • Parametreli
    • Parametresiz
  • PHP kendi fonksiyonları

Fonksiyon Tanımlamak

İlk olarak kullanıcı tanımlı fonksiyonlardan bahsedeceğiz. Kullanıcı istediği bir işi yaptırmak üzere fonksiyonlar tanımlayabilir ve bu fonksiyonları istediği yerde çağırabilir. PHP’de fonksiyon tanımlamanın bazı avantajları vardır.  Bu avantajların en büyüğü, bir kod bloğunu tekrar yazmaya gerek kalmamasıdır.  Örneğin bir resim yükleme scripti yazıyorsanız,  kullanıcı bir resmi yükledikten sonra tekrar bir resim yüklemek isteyebilir, bu durumda ResimYukle adında oluşturduğunuz fonksiyonu çağırabilirsiniz.  Fonksiyonların başka avantajı ise, kodlarınızın karışık olmasını önlemesidir. Asıl karışıklığı Nesne Yönelimli Programlama ( OOP ) önlemektedir ancak, şu anda konumuz bu değil.

Aşağıda parametresiz bir fonksiyon tanımlaması göreceksiniz.

Function ResimYukle()

{

Echo” bu bir fonksiyondur”;

}

Yukarıdaki fonksiyon hiçbir işe yaramayan bir fonksiyondur.

Function ResimYukle($resim)

{

Echo”  bu resmin adresi $resimdir.”;

}

Yukarıda parametre atanmış bir fonksiyon göreceksiniz.  Parametreler birden fazla olacaksa aralarına virgül koyularak ayrılabilecektir.

Fonksiyon Çağırmak

Fonksiyonlar başta da söylediğimiz gibi istenilen her yerden çağrılabilir.  Yukarıda hiçbir işe yaramayan fonksiyon çağrıldığında bu bir fonksiyondur yazacaktır. Ancak parametreli fonksiyon çağrıldığında parametreler okutulacaktır.

Örnek olarak parametresiz fonksiyonu çağıralım

ResimYukle();

Bu konu çalıştırdığınızda ekrana bu bir fonksiyondur yazacaktır. Parametreli fonksiyonun çağrılışını da yazalım;

ResimYukle(www.bertanuzun.com/resim.jpg);

Bu kodu çalıştırdığınızda parantez içerisindeki adres parametrenin yerini alacak ve ekrana bu resmin adresi bertanuzun.com/resim.jpg yazdırılacaktır.

 

PHP de kullanıcı tanımlı fonksiyonların dışında PHP’nin kendi fonksiyonları da bulunmaktadır. Örnek olacak SubStr() bir fonksiyondur ve metin işlemlerini görmektedir. Bunun haricinde yine fopen() fonksiyonu da dosyalarla alakalı bir fonksiyondur ve dosya açar.

Sayfa Puanı
Bu sayfayı puanla!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir