Fakat bunun için önce iyi bir web sitesine ihtiyacınız var. WordPress ve Joomla gibi hazır sistemleri kullanarak sitenizi kurup güzel de bir tasarım seçtikten sonra ziyaretçilerin akınına uğramayı bekleyebilirsiniz.
Çok beklersiniz.
O kadar uğraşıp didinmenize rağmen siteniz halen daha yeteri kadar “optimize” değildir. Gerek site içi, gerekse site dışı yapmanız gereken SEO işlemleri o kadar uzun ve karmaşıktır ki; çoğu zaman pes edip bir kenara çekilmek dahi isteyebilirsiniz. Bunun neticesinde de çok fazla vakit alan, çok fazla teknik bilgi isteyen ve bunun karşılığında net bir başarı vaat etmeyen SEO işlemlerini gerçekleştirmesi için SEO ajansları veya SEO uzmanlarından yardım almaktan başka bir çare geriye kalmayacaktır.
Yalnız değilsiniz, çünkü günümüzde birçok küçük işletme sahibi aynı durumda. Herkes SEO’nun ne kadar gerekli ve faydalı olduğunun farkında, ancak halen daha SEO çalışması yapmaya başlamak için kendini hazır hissetmiyor.
Hal böyle olunca SEO ile yeni tanışan kişilerin neden korktuğunu analiz etmek şart. Aşağıda yer alan maddeler, insanların SEO’dan korkma sebeplerini gösteriyor.
1- Sihirli bir formülü yok
SEO’yu sitenizin hızla arama motorunda yükselip çok fazla para kazandırmasını sağlayacak sihirli bir iksir olarak görüyorsanız, kesinlikle hayal kırıklığına uğrayacağınız söyleyebiliriz. SEO işletmenizin kâr edebilmesi için önem taşır, ancak SEO çalışmaları esnasında yaptığınız yatırımın geri dönüşü çok uzun sürebilir.
Evet, SEO’da yatırımın geri dönüşü çok yavaştır. Bu yüzden çoğu işletme sahibi SEO için para harcamaktansa çevrimiçi reklam çözümlerine yatırım yapmayı tercih eder. Ancak doğru ve istikrarlı bir SEO çalışması, uzun vadede kalıcı ve kârlı bir geri dönüş sağlayacaktır.
2- Çok fazla zamana ihtiyaç var
Artık internetle haşır neşir hemen herkesin aşina olduğu SEO terimiyle ilk kez tanışanlar, çeşitli işlemler silsilesinden oluşan SEO çalışmalarını tek seferliğe mahsus gerçekleştirip kenara çekileceklerini düşünüyor olabilirler. Oysa durum bundan çok daha farklı. Web sitenizi optimize ederken gerçekleştireceğiniz işlemleri zamana yaymak, hepsini tek seferde yapmamak çok önemli.
Üstelik SEO çalışmalarının meyvesini hemen toplayabilmek de ne yazık ki mümkün değil. Bir önceki maddede de temas ettiğimiz gibi, SEO yatırımının geri dönüşü göreceli olarak uzun sayılabilir.
3- Teknik bilgi gerektiriyor
Evet, en azından temel HTML ve web sitesi yönetim bilgisi şart. Sitenizi Google Webmaster Tools’a kaydetmek için gerekli HTML dosyasını indirip sitenin FTP dizinine atmayı bilmeyen bir KOBİ sahibi, tek başına SEO çalışmalarını yüretemeyecektir. Yine de hazır içerik yönetim sistemlerine aşina olmak ve sitenin açılış hızını yükseltmek için CSS dosyalarında oynamalar yapabilecek kadar kodlama bilgisine sahip olmak biraz zaman alabilir.
Ancak burada SEO ile yeni tanışanların gözü kesinlikle korkmamalı, çünkü SEO öğrenilemeyecek bir şey değil. Zaman ve tecrübe ile herkes kendi SEO tekniğini geliştirebilir.
4- Ceza alma durumu söz konusu
SEO tekniklerini öğrenmek için yerli ve yabancı SEO bloglarını takip ediyorsanız, Google’ın bazı SEO cezaları uyguladığından da mutlaka haberdar olmuşsunuzdur. Kendi başına SEO çalışmaları yürütmeye çalışan web sitesi sahipleri zaman zaman farkında olmadan Google’ın politikalarını ihlal edip ceza alabiliyorlar. Alınan bu cezalar sitenin arama motorunda arka sıralara atılması, index kayıtlarının silinmesi ve spam olarak kabul edilmesi gibi farklı şekillerde olabiliyor.
Burada da tecrübe faktörü devreye giriyor. Ceza aldıktan sonra sitenizi tekrar Google’ın gözünde iyi bir konuma getirebilmek için araştırma ve denemeler yapmak, en iyi SEO yöntemlerini belirlemek zaman içinde tecrübe sahibi olmanıza yardım edecektir.
5- Her zaman etkili sonuç vermeyebilir
Satın aldığınız tanıtım yazısı ve diğer backlinklerin sitenizi Google’da üst sıralara taşıyabilmesi muhtemel. Bunun sonucunda ziyaretçi sayınız da artış göstermiş olabilir. Peki, ziyaretçilerin yüzde kaçını müşteriye dönüştürebiliyorsunuz? Bu soruya verebileceğiniz cevap çok iyi değilse, yaptığınız SEO çalışmalarının aslında pek de işe yaradığı söylenemez.
Hal böyle olunca SEO çalışmaları için bütçe ayırmaktansa Facebook ve Google Adwords reklamcılığı için günlük bütçe ayırmak çok daha akıllıca bir yol gibi gözükebilir. Para, zaman ve efor sarf edildiği halde SEO çalışmalarından netice alamayan web sitesi sahipleri arasına katılma ihtimaliniz her zaman var. ]]>