Halkla ilişkiler departmanı sayesinde kurumlar başka bir kurumun, örgütün ya da kişinin sempatisini ve desteğini kazanmayı amaçlar. Halkla ilişkiler departmanın bu amaçları yerine getirirken kullandığı araçlar ikna, retorik ve algı gibi kavramlardır. Kurumlar veya kişiler halkla ilişkiler kavramıyla beraber kitlelerle iletişim kurmayı amaçlarlar. Edindiği amaçlar ve kullandığı araçlarla kitleleri bazı durumlara inandırma işi olarak açıklayabiliriz.
Halkla ilişkiler departmanın varlığı ve çalışma kapasitesine göre bir kurumun profesyonellik anlayışı ortaya dökülebilir. Ciddi ve işini önemseyen, işini iyi yapmak isteyen her kurum bu departmana önem verir. İnsan kitleleri, bu kitlelerin düşünce ve davranışlarıyla kurumun faaliyetleri arasında köprü vazifesi gören bu departman sayesinde şirketin mevcut durumu ve vizyonu şekillenerek başarının anahtarı elde edilmiş olur.
Halka ilişkiler temel olarak dört model üzerinde şekillenir. Bunlar: Basın ajansı modeli, kamuyu bilgilendirme modeli, iki yönlü asimetrik model ve iki yönlü simetrik model. Kurumun ihtiyaçlarına göre şekillenen bu yöntemler sayesinde kurum ile kitle arasında en doğal ve başarılı bağlantı modeli amaçlanır. Günümüzde iki yönlü simetrik model toplum kitleleri ile kurum arasında kurulan bağlantının geri dönüşler vasıtasıyla mükemmel hale getirilmesi için en çok tercih edilen model olarak karşımıza çıkmaktadır.
Geri dönüşlerin toplanabilmesi için arama motorlarının sürekli olarak taranması mecburidir. İnsanlar görüşlerini umuma açık noktalarda herhangi bir etki altında kalmadan paylaştıklarından dolayı, kurum hakkında en temiz geri dönüşler bu mecraların taranması sayesinde elde edilmektedir. Forumlar, sözlükler, kişisel bloglar, youtube kanalları gibi mecralarda paylaşılan geri bildirimler sayesinde kurum ve kitlelerin görüşleri senkronize edilerek mükemmelik yakalanmaktadır.
Sonuç olarak; toplum kitleleri ile ileşim kurmak isteyen kurumlar için halkla ilişkileri düzenleyecek bir yapı oluşturmak mecburidir.