Google Analytics Eğitimi

Google Analytics

İçindekiler

Google Analytics Nedir?  Ücretsiz olarak web analitik hizmetidir. Google bu hizmeti Urchin’i satın aldıktan sonra Kasım 2005’te başlattı.
Google Analytics, dünyada pazar payı en yüksek web analizi hizmetidir. Tüm web sitesi yada mobil uygulama sahipleri için ücretsiz kullanılabilen profesyonel bir web sayacıdır. Web site sahipleri, dijital pazarlama uzmanları, satış departmanları, e-ticaret müdürleri, dijital iletişim uzmanları gibi mesleklere sahip kişiler tarafından kullanılır.

Bu eğitim 7/2 şeklinde tamamlanmıştır. Devam edecektir.

Google Analytics Kurulumu

1. https://analytics.google.com/analytics/web/ adresinden üye kaydı, yada üyeliğiniz varsa üye girişi yapın.
2. Sol menünün en altında yer alan yönetici sekmesine tıklayın.

3. Hesap Oluştur Butonuna tıklayın.
4. Açılan ekranda yer alan Hesap Adı, Web Sitesi Adı, Web Sitesi URL’si, Sektör Kategorisi, Raporlama Saat Dilimi seçeneklerini ekran görüntüsündeki gibi seçin.

5.İzleme Kimliği Alın butonuna tıklayın.  Ve ekranda gelen Sözleşme metnini onaylayın.
6.Bir sonraki aşamada izleme kodu görülecektir.
<!– Global site tag (gtag.js)  ile başlayan ve </script> ile biten izleme kodunu site içerisinde tüm sayfalarda görülecek şekilde <head> ile </head> kodları arasında herhangi bir yere ekleyin.Google Analytics Kodu
Tebrikler!  kurulumunu tamamladınız.

Google Analytics Temel Eğitimi

Yapılan bir araştırmada web site sahiplerinin ve reklam pazarlama bölümü çalışanlarının Google Analytics‘i yalnızca yüzde 20 kapasiteyle kullandığı ortaya çıkmış bulunuyor. Eğer rakiplerinizi geçmek istiyorsanız neden daha verimli kullanmayasınız ki? Keza bir şirkette SEO uzmanı olarak çalışıyorsanız da kullanmayı çok iyi bilmeniz size avantaj sağlayacaktır.

Özellikle e-ticaret siteleri için çok kullanışlı istatistikler çıkartan Google, tamamen ücretsiz olmasına rağmen dünyanın en gelişmiş performans analiz servislerinin başında geliyor. Bu servisi etkin bir şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tavsiyelere kulak vermenizde fayda olacaktır.
Google Analytics’e Kayıt ve Kurulum
İki adımda çok kolay bir şekilde kayıt olma olanağına sahiptir. İlk adım, analizini izlemek istediğiniz web sitesinin bilgilerini istenilen alanlara doldurun.  Daha sonra JavaScript olarak verilen izleme kodunu kopyalayın. İzlemek istediğiniz sayfanın “head” bölümüne kodu yapıştırın.
Hemen çıkma oranını ölçün
Sitenize giren ziyaretçiler bir sayfayı görüntüleyip hiçbir etkileşime girmeden hemen çıkış yapıyorsa, burada bir sorun var demektir. Hemen çıkma oranı verilerini ölçümleyerek nerede hata yaptığınızı öğrenip, buna karşı çözüm yolları arayabilirsiniz.
En çok ziyaretçi gönderen kaynakları bulun
Bir e-ticaret sitesini Adwords veya Facebook reklamları olmaksızın tamamen organik hitle ayakta tutabilmek gerçekten büyük başarı. Bu başarıya giden yolda ne aşamada olduğunuzu öğrenmek için sitenize gelen kullanıcıların ücretli mi, yoksa ücretsiz ziyaretçi gönderen kaynaklardan mı geldiğini ölçebilirsiniz.
Kullanıcı etkileşimini gözlemleyin
Analytics’te oturum açtıktan sonra Davranış > Davranış akışı bölümüne giriş yaparak sitenize giren ziyaretçilerin etkileşimini görüntüleyebilmeniz mümkün. Ana sayfayı ziyaret eden bir kullanıcının hangi alt sayfa ve içeriklere erişim sağladığının bilgisine bu yolla ulaşabilmek yine sizin elinizde.
Hesap Kontrolü
Hesabınızla ilgili tüm seçenekleri kontrol edebilmenizi sağlayan bölümdür. Bağlı olan web siteleriyle ilgili tüm işlemleri bu sekmede gerçekleştirebilirsiniz. Site ekleme veya kaldırma işlemlerini de burada düzenleyebilirsiniz.
Bununla birlikte ortak kullanıcıları da bu alanda yetkilendirebilirsiniz. Ad Exchange, AdWords gibi diğer Google ürünleri ile bağlantıları bu sayfada yapabilirsiniz.
Temel olarak Google Analytics kullanımı bu şekilde. Burada sadece önemli noktalara değindim. Aracı inceleyerek çok daha farklı işleriniz için kullanabilirsiniz.
Trafik Almayan Sayfa ve İçeriklerin İyileştirilmesi
Kaliteli ve özen gösterilmiş uzun içerikler hazırlamak geri dönüş oranının artmasına ve ziyaretçinin sitede kalmasına sebep olmaktadır. Kısa ve basit içerikler oluşturmaktansa daha uzun ve araştırmaya dayalı içerikler oluşturun. Trafik almayan içeriklerinizi bulmak için ise iki yöntem mevcut. Google Analytics ile Google Search konsolu birbirine bağlayarak sonuçları ortaklaştırmak.
Verimsiz Sayfaları Destekleyin
Eğer bir sayfaya gelen kullanıcıların hemen çıkma oranı yüksek ise anlamanız gereken şey o sayfadaki içeriğin yetersiz olduğudur. Bir sayfada hemen çıkma oranının yüksek olması tüm siteyi etkilediğinden dolayı yapmanız gereken şey o içeriği verimli ve tatminkar bir seviyeye çıkarmaktır. Sayfaya giren kitleyi analiz etmeli ve onları içine çekecek şekilde o sayfayı geliştirmelisiniz.
Trafiği Huni Haline Getirin
En verimli sayfalarınızı Analytics araçları kullanarak analiz edin ve bu verimli sayfaları birbirine bağlayın. Bu bağlama şekli kullanıcının ilgisini arttıracak şekilde olsun. Bunu yaparken dikkat etmeniz gereken temel nokta birbirine bağladığınız içeriklerin birbirleriyle ilintili içerikler olması gerekliliğidir.
Sonuç Olarak
SEO’yu oluşturan algoritmalar devamlı değilse de ilkeler değişmemekte sadece gelişmektedir. Bu noktada trendi yakalamalı ve onun üzerine koyarak ilerlemelisiniz. Günümüzde SEO web sitesi eksenli değil; kullanıcı odaklı oluşturulduğundan dolayı potansiyel kitlenizi tam olarak anlamalı ve onları içinize alacak içerikler üretmelisiniz. Kendinize bağladığınız her kullanıcı, sıralamada yükselmenizi sağlayacak bir araç halini alacaktır.

İleri Düzey Analytics Eğitimi

Gerçek Zamanlı

Genel Bakış
Bu analiz ile siteniz veya uygulamanızda yapılan etkinlikleri canlı olarak izlemenize olanak tanır. Sitede yapılan her işlem birkaç saniye içinde buraya yansır. Etkin kullanıcıların neler yaptığını görebilirsiniz.
Gerçek Zamanlı – Yerler
Etkin kullanıcıların coğrafı konumları, şehir isimleri yer alır.
Gerçek Zamanlı – Trafik Kaynakları
Online kullanıcıların nereden geldiğini tespit edebilirsiniz.
Gerçek Zamanlı – İçerik
Bu metrikte ise yine çevrimiçi olan kullanıcıların hangi sayfalarda olduğunu, masaüstü mobil ayrımını görebilirsiniz.
Gerçek Zamanlı – Etkinlikler
Etkinlik kaydı yapıyorsanız, yani sitedeki kullanıcıların yaptığı herhangi bir işlemi takip ediyorsanız (Etkinlik tanımlamayı ilerleyen süreçte göstereceğim) bu ekranda online halini göreceksiniz.
Gerçek Zamanlı – Dönüşümler
Sitede yapılan herhangi bir işlemi dönüşüm olarak tanımladıysanız (Satış, iletişim formu, bilgi formu, üyelik gibi) Canlı kullanıcılar bazında bu dönüşümleri tespit edebilirsiniz.

Kitle Raporları

Kitle raporları, ziyaretçilerinizin özellikleri hakkında bilgiler verir. Burada kullanıcıların sitede ne kadar kaldığı, ne yaptığı, demografisi, coğrafyası, ilgi alanı gibi keşifler yapılır.
Kitle – Genel Bakış
Bu ekranda site geneline kaç kişinin girdiği, kaç oturum gerçekleştiği, dil, ülke, şehir, tarayıcı, işletim sistemi, kullanıcı başına oturum sayısı, sayfa görüntüleme sayısı, sayfa başına oturum, ortalama oturum süresi, hemen çıkma oranı gibi değerler görünür.
Kitle – Etkin Kullanıcılar
Dönemsel bazda, kullanıcıların siteye veya uygulamaya ne kadar ilgi gösterdiği ölçülür.
Kitle – Yaşam Boyu Değer
Kullanıcılar için işletmenin ne kadar değerli olduğunu ölçebilirsiniz. Elinizdeki verilerle kullanıcıların edinmesinin kar elde edip etmediğini ölçebilirsiniz. Kullanıcı başına gelir, hedef tamamlama sayısı, işlem sayısı, oturum sayısı, oturum süresi, sayfa görüntüleme sayısı ölçülür.
Kitle – Kohort Analizi
Bu raporda kullanıcılarda tarih bazında kullanıcılar analiz edilebilir. Kullanıcı ve tarih bazında, kullanıcı başına gelir, kullanıcıların elde tutulması, toplam gelir, oturum süresi, işlem sayısı gibi metrikler ölçülür.
Kitle – Kitleler
Bu ekran etkinleştirme yapmadan çalışmamaktadır. 24 saat içinde etkinleştirme tamamlanacaktır. Bu araç ile kullanıcıları herhangi bir özellik ile gruplandırabiliriz. Demografi, ilgi alanına göre kullanıcıları gruplandırıp ölçümleme yapabiliriz.
Kitle – Kullanıcı Gezgini
Toplu kullanıcı yerine, tekil kullanıcıların ölçülebileceği bir ekrandır. Her kullanıcı bir ID’ye sahiptir ve yürütülen kampanyada yada site içerisinde o kullanıcının yaptığı işlemler ölçülür.
Kitle – Demografiye Bakış
Yaş grubu ve cinsiyete göre sitedeki oturum metrikleridir.
Kitle – İlgi Alanları
Demografi ve ilgi alanı verileriyle, kullanıcıların yaş, cinsiyet bilgilerinin yanı sıra satın alma süreçlerini ve satın almaya eğilim gösterdiği ilgi alanlarını tespit edebilmenizi sağlar.
Kitle – Coğrafi – Dil
Ziyaretçilerin kullandığı dil grubuna göre, ne tür bir trafik aldığınızı ve dile göre istediğiniz metrikleri ölçmenize yarar.
Kitle – Coğrafi – Yer
Ziyaretçinin konumuna göre tanımlanmış, metrik ölçücü.
Kitle – Davranış – Yeniler – Geri Gelenler
Bir siteye yeniden giriş yapmış kullanıcılar değerlidir. Bu ekranda kullanıcı sayısı ve yüzdesi bazında, yeni gelen ve eskiden giriş yapıp tekrar girenleri tespit edebileceksiniz.
Kitle – Davranış – Sıklık ve Yenilik
Oturum sayısı olarak kullanıcıların hangilerinin birden fazla oturum yaptığını tespit edebilirsiniz.
Kitle – Davranış – Etkileşim
Oturum süresi bazında, kaç oturum gerçekleştiğini tespit edebileceğiniz bir ekran.
Teknoloji – Tarayıcı ve Os
Giriş yapan kullanıcıların tarayıcısı, ekran çözünürlüğü, işletim sistemi gibi önemli metrikleri gösterir.
Teknoloji – Ağ
Ziyaretçilerinizin servis sağlayıcısını görebilirsiniz.
Mobil – Genel Bakış
Ziyaretçilerin mobil cihaz yüzdeleri.
Mobil – Cihazlar
Ayrıntılı cihaz raporu ekranı. Mobil cihaz markası, mobil işletim sistemi, Ekran çözünürlüğünü görebilirsiniz.
Cihazlar Arası
Cihazlar arası rapor sayesinde birden çok cihaza göre trafik, dönüşüm gibi çok önemli metrikler sağlar.
Cihazlar Arası – Cihaz Cakışması
Kullanıcıların içeriğinizi bulabilmesi için kaç farklı cihaz kullandığını gösterir. Bu ekranda user-id bazlı, tekil kullanıcı takibi yapılabiliyor.
Cihazlar Arası – Cihaz Yolları
Kullanılan cihazların kategorilerini gösterir. Cihazlar arasında hareket etme yollarını keşfedebilirsiniz.
Cihazlar Arası – Edinmenin Gerçekleştiği Cihaz
Bu rapor ile, bir cihaz türünde elde ettiğiniz kullanıcıların kaç tanesinin aynı türdeki cihazda dönüşüm sağladığını görebilirsiniz. Bu sayede cihaz bazlı mı satışınız yüksek bunu tespit etmek çok kolay.
Özel – Özelleştirilebilen Değişkenler – Kullanıcı Tanımlı
Kullanıcı düzeyinde özelleştirilebilen değişkenler ile, kullanıcıları tek tek değil, tarih aralığındaki etkileşimlerine göre görebilirsiniz.
Karşılaştırma – Kanallar
Kendi verilerinizi, verilerini paylaşan diğer şirketlere ile, ülke, yer, cihaz, sektör bazında kıyaslama imkanı verir.
Kullanıcı Akışı
Sitenize giren kullanıcıların, ilerledikleri sayfa yollarını gösterir. Bir nevi customer journey yani müşteri yolculuğunu anlama imkanı verir.

Edinme Raporları

Edinme raporlarıyla kullanıcı akışının nasıl gerçekleştiğini öğrenebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse ziyaretçilerin web sitenize arama motorlarından mı, reklamlardan mı yoksa sosyal medya, referans bağlantı gibi sayfalardan mı geldiğini gösterir. Genel bakış ekranında, dönüşüme göre sınırlandırarak müşteri yolculuğunu anlamanız çok önemlidir.
Tüm Trafik – Kanallar
Bu ekranda trafik kaynaklarını pazarlama hedeflerinize, etkinliklere yada trafik kaynağına göre sınırlandırarak görüntülemenize ve karşılaştırmanıza yarar.
Tüm Trafik – Treemap
Edinmeye göre sıcaklık haritası oluşturabileceğiniz bir alan. Bu raporda oturumların %100’ü temel alınmıştır.
Tüm Trafik – Kaynak Aracı
Trafiğinizin geldiği yere kaynak denir. Örnek olarak Google, yada bertanuzun.com bir kaynak olabilir. Aracı ise kaynağın kategorisidir. Yani organik mi yoksa paralı arama mı, veya bu bir web yönlendirmesi mi şeklinde kategorilendirebilirsiniz.
Tüm Trafik – Yönlendirmeler
Sitenize link vererek, kullanıcı akışı sağlayan sitelere yönlendirme siteler denir. Bu bir link kısaltma, facebok, twitter gibi siteler olabilir.

İşinizi Büyütmek İçin 4 Analytics Analizi

Çoğu zaman işletmeler verilere değil, geleneksel metriklere güveniyor. Günümüzde veri olmadan, verileri işlemeden ve analiz etmeden internette büyümek imkansız görünüyor. Trafik ve dönüşümlerin büyüyor olması gerekiyor. E-ticaret sitenizi yada herhangi bir web girişiminizi Analytics yardımıyla nasıl geliştirebilirsiniz bugün bunlardan bahsedeceğiz. 

Dahili Site Araması

Analytics Site Aramaları

Satmamız gereken ürünler, yada ziyaretçilerinizin ne istediğini anlamak için Google Analytics’de Davranış altında yer alan Site Arama – Arama Terimleri yardımıyla, kullanıcılar sitemizde neler arıyorlar bunları takip etmek gerekir. Burada kendinize sormanız gereken soru: Kullanıcılarınızın en yaygın aramaları nelerdir? Bu aramaları cevaplayacak sayfalarımız var mı? Bir reklam kampanyası geliştirmek için bu verilerden yararlanılır mı? Bu bir ürünse stoğu var mı? Stok açmaya değer mi? 

Çıkış Sayfaları

Analytics Çıkış Sayfaları

Çıkış sayfaları, ziyaretçilerinizin web sitenizi terk etme olasılığının yüksek olduğu sayfaları gösterir. İnsanların neden bu sayfadan çıkmayı tercih olduklarını düşünün. İçeriği biraz okudular, ama devam etmiyorlar. Belki de işinizle ilgilenmiyorlar veya dönüşüm gerçekleştirmeye hazır değiller. 

Bu sayfalarda iyileştirmeler gerçekleştirmek, önemli bir iş planınız olmalıdır. Hotjar gibi ısı eşleme araçları yardımıyla da bu sayfaları izlemeniz önerilir.

Yakın İlgi Alanı Kategorileri

Yakın İlgi Alanı Kategorileri

Yakın ilgi alanı kategorileri, ziyaretçilerinizin yaşam tarzını görmenize yardımcı olur. Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların ürünümüzle ilgileneceğini düşünüyor musunuz? Örneğin Haber-Politika kategorilerinde ilgi alanlarına sahip kullanıcıların ziyaret ettiği bir web sitesinde, oyun ürünleri satmak mantıksız olacaktır. 

Pazar içi segmentler de yer alan veriler, ziyaretçilerinizin aktif olarak satın almaya çalıştığı ürün kategorilerini gösterir.

Organik Arama Sorguları

Edinme – Search Console – Sorgular ekranında yer alan Organik Arama sorguları ile, doğrudan trafik gönderen anahtar kelimeleri görebilirsiniz. Burada yer alacak marka isimleri, ürün isimleri, sitenize giren kişilerin ilgi alanlarını sunar. Bu verilere baktığınızda, pazarlama yöntemlerinizle uyuşup uyuşmadığını tespit edin. Hizmetinizle alakalı olmayan, yüksek trafik sağlayan aykırı kelimeleri analiz edin. 

Analytics’in Cevaplayabileceği Diğer Sorular:

  • Gerçek zamanlı olarak siteye nerelerden giriliyor, kaç tane online kullanıcı var?
  • Siteye kaç kullanıcı giriş yaptı?
  • 1 Kullanıcı kaç sayfa gezdi?
  • Ortalama oturum süresi ne kadardır?
  • Hemen çıkma oranı nedir?
  • Kullanıcılar tarayıcıda hangi dil kullanıyor?
  • Girilen ülke ve şehirler nelerdir?
  • Tarayıcı, işletim sistemi, servis sağlayıcı bilgileri nelerdir?
  • Ziyaretçilerin yaş, cinsiyet dağılımı nelerdir?
  • Kullanıcılarınızın ilgi alanı nelerdir?
  • Ziyaretçilerin ne kadarlık bir yüzdesi siteye tekrar giriyor ve kaç kere girdi?
  • Siteye mobilden, masaüstünden ne kadar giriş yapıldı?
  • Kullanılan mobil cihaz markaları nelerdir?
  • Siteye giren kullanıcılar hangi kanallardan geldi?
  • Google Ads reklamlarımızdan ne kadarlık bir giriş yapıldı?
  • Google Ads reklamlarımızdan ne kadarlık dönüşüm oranı var?
  • Siteye organik trafik sağlayan anahtar kelimeler nelerdir?
  • Sosyal medya ziyaretçilerin hangi URL’lerden geldiği.
  • 3. parti reklam verdiğiniz platformlardan ne kadarlık dönüşüm oldu?
  • Siteye giren kullanıcılar daha sonra hangi sayfalara göz attı?
  • Tüm sayfalar  bazında giriş, süre, hemen çıkma oranı, sayfa değeri nelerdir?
  • Siteye girenler hangi sayfadan giriş yaptı?
  • Siteden çıkanlar hangi sayfadan çıkış yaptı?
  • Site hızı kullanıcı bazında ne durumda?
  • Hangi sayfalar daha yavaş?
  • Siteyi hızlandırmak için öneriler nelerdir?
  • Sitede yer alan arama çubuğundan neler arandı?
  • Arandıktan sonra hangi sayfaya geçiş yapıldı?
  • Siteye etkinlik hedefleri tanımlandıktan sonra, bu hedeflerden ne kadarı gerçekleştirildi?
  • Dönüşüm oranları nelerdir? Dönüşümler hangi kanallardan geldi?
  • Ürünlere göre satış performansı nelerdir?
  • Kullanıcı satışa kadar hangi yollardan geçti?
  • Sunumlarınız için kullanabileceğiniz görselleri ise Gösterge Raporlarından oluşturabilirsiniz.
Sayfa Puanı
Bu sayfayı puanla!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir