Girişimlerim

Web sitesi girişimlerim değil, vergi levhalı girişimlerim yer alıyor.

Zinba İnternet ve Bilişim Hizmetleri – (Haziran 2013 – Eylül 2016)

Kosgeb ile Girişimcilik Destek Programına kayıt olunur. Eğitim bitirildikten sonra sertifika alınır, Kosgeb’e 60-70 sayfa proje yazılır, proje onay alır ve çok uygun fiyata bir ofis bulunur. Ofisten çıkanlar da reddedilemeyecek bir teklif yapar, 2 set mobilya ve buzdolabını uygun bir fiyata verir. Oda kayıtları yapılır. Ofiste yer alan mobilyalar nedeniyle Kosgeb’den para alınamaz. Çünkü Kosgeb ihtiyacım olan Sunucu Kiralama, 43″ Ekran, Klima, Tablet, isteklerini kabul etmedi. Sadece fotoğraf makinesi, mobilya ve masaüstü bilgisayara onay vermişti. Tek başına fotoğraf makinesi hiç bir işime yaramazdı, elimde de zaten Çok iyi bir laptop, masaüstü ve Macbook Pro vardı. Bu nedenle kira dahil hiç bir destek almadım çünkü bu şartlar altında olur da şirketi kapatacak olursam, hepsini geri ödeyecektim, ki zaten Girişimcilik desteğinde %60’ını ödediğini belirtiyor ama KDV buna dahil değil, yani aslında siz %40+%18 KDV ödeyerek %58 ödüyorsunuz, Kosgeb’in gerçekte size sağladığı destek %42. Tüm ödemeleri de Kredi veya Banka kartıyla ve faturalı şekilde yapmalısınız. Yani aslında tüm destek limitleri sizin hesabınızda zaten hali hazırda olmalı.

Şirketim Kosgeb’den destek almadan aydan aya iş yapıyor, giderlerini karşılıyordu. Zinba’da yapılan işler genelde e-ticaret, web tasarım ve SEO danışmanlığıydı. Site yapılacak müşterilere kendim ulaşıyordum. Bunun için en etkili tekniğim, Gaziantep Ticaret Odası’na yeni kayıt yaptıran firmaları aramaktı. Oradan baya yüksek dönüş aldım. Şirket çok fazla kâr etmeden, 3 sene boyunca huzurlu bir şekilde şekilde çalıştı ve kapattım. Bazı aylar hiç iş olmadığı da oluyordu, bu aylar Kira hariç, Muhasebe, Stopaj, Damga Vergisi, Geçici Vergi Damga Vergisi, Muhtasar Dama Vergisi, Bağkur Brimi, İnternet, Su, Elektrik için her ay -1500 TL ile başlıyordu.

Daha büyük işlere yelken açmam gerekiyordu. Çünkü ekip asla 2 kişiyi geçememişti. Bu yüzden bence burada bir başarı hikayesi yok, çok fazla deneyim var. Yine de o günleri çok özlüyorum. Ev+Ofis=Fiber İnternet, Motosiklet+Araba, 500 TL kira(İlk yıl), Ofise 24 Saat İstediğin Saatte Giriş(Patr10), Network, Aile yanı barınma gibi çok fazla artısı vardı.

Dozanaj E-ticaret (Mayıs 2010 – Haziran 2011)
Dozanaj

İlk şirketimi 17 yaşımda e-ticaretten kazandığım XX.XXX TL sermaye ile kurdum ve batırdım. Ailem kesinlikle dükkan açmama karşıydı. Ofisten veya evden yürütmemi istiyorlardı. Ama onları dinlemedim. Şimdi onlara hak veriyorum. İşletmemin batmasının en büyük sebebi; dükkan açmaktı. İnternetten çok güzel iş oluyordu ama dükkandan siftah olmayan günler oluyordu. 2250 TL kira, stopaj, sigorta, tabela vergisi, KDV, muhasebe, elektrik, su, telefon, internet, ulaşım, yemek gibi sabit ve boş giderler ödüyordum. Ben esnaf değildim, esnaflığı bilmiyordum. Yine de bu dükkan sayesinde; Türkiye’de 1989 yılında ilk kez e-ticareti yapan ve sanal posu alan insanla, İstanbul’un büyük e-ticaret toptancılarıyla tanıştım ve dost oldum.

Sayfa Puanı
Bu sayfayı puanla!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir