İçindekiler
E-Ticaret Sitelerinin Aramalarda Öne Çıkmasını Sağlayacak 7 SEO Yöntemi
İşletmenizi elektronik ortama entegre ederek E-Ticaret yapmaya başladığınızda fark edeceğiniz ilk ve en büyük sorun SEO kavramıyla özdeşleşen arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmaktır. Herkesin görebileceği şekilde umumi ortamlarda paylaşılan SEO ipuçlarının E-Ticaret sitenizi, diğerlerinin kopyası haline getireceği aşikardır. Diğer E-Ticaret sitelerinin basit birer kopyası olmaktan uzaklaşmak ve arama motorlarında üst sıralarda yer almak istiyorsanız yapmanız gereken şey çok az işletme tarafından bilinen yeni teknikleri ve taktileri sitenize uygulamaktır.
Herhangi bir siteyi açtığınızda yaptığınız gibi, E-Ticaret sitenizi açtığınızda da yapmanız gereken şeyler temelde aynıdır. Siteye ekleyeceğiniz görsellere alt etiket girmek, anahtar kelimelerin doğru sıklıkta kullanılması, ticari içeriklerinizin feedback olarak kabul edilebilecek blog yazıları ve sosyal medya yöntemleriyle desteklenmesi… Bunları yapmaktaki temel amaç, sitenizi ortalama bir seviyeye kavuşturarak, arama motorları tarafından düşman ilan edilmenizi engellemektir.
Bu temel ve herkes tarafından uygulanan tekniklerle dahi sitenizi belli bir yere getirseniz de ekstrem bir başarıyı yakalamak için daha fazla ve daha az kişi tarafından bilinen SEO yöntemlerini sitenize uygulamanız gerekir. Doğru ve zamanında uygulanan teknikler sayesinde siteniz alelade bir siteden ziyade başarılı bir işletmeye dönüşecektir.
Eklediğiniz Ürünlere Ait Açıklama Bilgilerini Özgünleştirmek
Arama motorlarının uzun süredir dikkat ettiği temel nokta, özgün içerik üretimidir. Sitenizde pazarladığınız ürünün açıklamalarını doğrudan toptancıların verdiği bilgilerden almak sitenizin özgün içerik üretemediği anlamına gelir. Toptancılar, her alt mağazaları için ayrı açıklama yazmamakta, oluşturdukları tek içeriği tüm alt mağazalarına göndermektedirler. Hal böyle olunca aynı açıklamaya sahip farklı işletme siteleri arama motorlarında kopya içerik etkisi yaratmakta ve içlerinden yalnızca bir ya da birkaç tanesi başarılı olabilmektedir. Toptancı tarafından gönderilen açıklamalar, işletmeniz için oluşturmaya çalıştığınız kurumsal dili de parçalayarak bir diğer olumsuz etkiyi oluşturmaktadır.
Günümüzün tüketim alışkanlıklarından hareketle, kendi yaratıcı dilinizi oluşturarak müşterinize hikaye anlatıcılığı yapmanız gerekir. Bu hikaye anlatıcılığı hem teknik sebeplerden dolayı arama motorlarının hoşuna gidecek hem de insani sebeplerle müşterilerinizin hoşuna gidecektir. Küçük ve orta işletmeler için bu durum kolay uygulanabilir olsa da işletmenizin boyutu arttıkça bu öneri için ayrı bir departman dahi kurmanız gerekebilir. Ancak unutmayın müşterinin sizi seçmesi için rakiplerinizden farklı olmanız gerekir.
Sattığınız Ürün Hakkında Yapılan Değerlendirmeleri Öne Çıkarmak
Tüketim alışkanlıklarından yola çıkarsak: Bir ürünü tercih etmekteki ilk izlenimi mağazanın vitrininden ve oluşturduğu samimi ama mesafeli dilden edinsek de ilerleyen süreçte karar vermemizi kolaylaştıracak temel nokta o ürünü daha önce kullanan insanların yorumlarıdır. E-Ticarete yönelen bir işletme olarak yapmamız gereken temel şey, ürünü kullanan kişilerden geri dönüşler (feedback) almak ve bu geri dönüşleri ürün sayfasında, siteye gelen diğer müşterilerin kesinlikle görebileceği yerlerde muhafaza etmektir. Olumlu geri dönüş almanın temelini ise sorunsuz ürün ve sorunsuz teslim süreci oluşturmaktadır. Müşteri kitlenizin uzun ve çaba gerektiren geri dönüşlerden kaçındığını fark ederseniz anket tarzında geri dönüş formlarını e-posta ile göndererek de geri dönüşleri sağlayabilirsiniz.
Ürün Kategorilerini Basit ve Etkileyici Hale Getirmek
Kategori mantığını büyük bir şehrin tabela sistemi gibi görebiliriz. Çok küçük ve renk olarak dikkat çekmeyen, kuytu köşelere konulmuş tabelalarla nasıl şehirde adres bulamayacaksanız, etkileyici olmayan kategori sistemiyle de sitenize gelen müşterinin yolunu bulmasını bekleyemezsiniz. Ürünleri kategorize etme işleminin üzerine ciddi şekilde düşünmeli ve en ufak ürününüze dahi kategoriler üzerinden ulaşılmasını sağlayabilmelisiniz. Ana sayfanızdan alt sayfalarınıza da kategori sistemi sayesinde link vermeli ve onların da arama motorları gözündeki SEO puanlarını yükseltmelisiniz.
Kampanyalar Düzenlemek ve Kuponlar Oluşturmak
E-Ticaret sektörü farklılaşmayı ve özel konulara odaklanmayı zorunlu kılmaktadır. Diğer e-ticaret sitelerinden farklılaşabileceğiniz noktalardan bir diğeri ise kampanyalar oluşturmak, kuponlar dağıtmaktır. Oluşturduğunuz kuponları, böyle amaçlar için oluşturulmuş sitelerde ve forumlarda paylaşarak sitenizin adının duyulmasını sağlayabilirsiniz. Sitenizin kuponunu paylaştığınız site sayesinde sitenize gelen link sayısı da artacağından, arama motorlarının gözünde referansı olan site konumuna yükseleceksinizdir. Kuponların avantajlarından yararlanan müşteriler, daha sonraki alışverişlerinde doğrudan ve reklamsız olarak sitenize geleceklerdir.
İnsanların Boş Vakitlerinde Onlara Ulaşmaya Çalışmak
İnternetten alışveriş yapan müşterilerin çoğu Cuma günü ve devamındaki hafta sonlarında müsait olmaktadırlar. Onlara ulaşmak için en iyi zaman, müsait oldukları Cuma, cumartesi ve Pazar günleridir. Bu günlere özel e-mail bültenleri, blog yazıları ve SMS’ler oluşturarak dikkatlerini çekebilirsiniz.
Kategorilerdeki Belli Ürünleri İçeren Satın Alım Rehberleri Oluşturmak
Belli kategorilerdeki belli ürünleri çeşitli blog yazıları ve tanıtım e-postaları altında toplayarak o ürünü alabilecek potansiyel müşterilerinize ulaştırmak, hem SEO açısından hem de müşterileriniz açısından faydalı olacaktır. Stok fazlası olduğunu düşündüğünüz ürünleri de bu yöntem sayesinde daha kolay eritebilir ve stok masraflarınızın da azalmasını sağlayabilirsiniz.
Tüketim Alışkanlıklarından Hareketle Video Tanıtımı Yapmak
Günümüzde tüketim alışkanlığı, uzun uzadıya yazılarla yapılan tanıtımlar yerine görseller kullanılarak yapılan tanıtımı daha çabuk ve hızlı tüketmektedir. Video sitelerinin popülerleşmesi ve orada bulunan yayıncıların, herhangi bir yazılı mecradan daha çok takip ediliyor ve ciddiye alınıyor olması doğal olarak tanıtım ve reklam yapma alanlarında video içeriği öne çıkarmaktadır.
İlgi çekici hale getirdiğiniz tanıtımlarınızı popüler video kanallarına göndererek reklam yaptırmak bir alternatif iken doğrudan kendi hesabınız üzerinden yükleyerek de tanıtım yapabilirsiniz. Sattığınız ürünleri videolar çekerek incelemeniz veya inceleyebilecek popüler kanallara göndermeniz, doğrudan müşteriye yönelik yaptığınız en sağlam tanıtım faaliyeti olacaktır.
Büyük umutlarla hayata geçirdiğiniz yeni e-ticaret siteniz için SEO çalışmalarına başlamadan önce, işinizi kolaylaştırması için yapmanız gerekenleri madde madde sıraladık. Elbette arada unuttuğumuz konular da olabilir, ancak bu yazıda yer alan maddeleri sitenizde optimize ederek yapılması gerekenleri büyük ölçüde tamamlamış olacaksınız.
1- Markanızı öne çıkarın
Müşterilerinizin aklında yer edinmek istiyorsanız, markanızın ve logonuzun site anasayfasında net bir şekilde görülüyor olmasına dikkat edin. Keza sayfa başlığında da marka ismi mutlaka geçmeli. Bu, güven inşa etmenize ve akılda kalmanıza yardımcı olur.
2- Seçili ürünler göz önünde olsun
İndirime giren veye öne çıkarılan ürünleri kolayca ulaşılabilecek yerlerde konumlandırın. Bu ürünlerin halihazırda satışı gerçekleştirilen diğer ürünlerden farklı bir yerde bulunması, ziyaretçilerinizi alışveriş yapmaya teşvik edecektir.
3- Arama kutucuğu çok önemli!
Bünyesinde 20’den fazla ürün barındıran her e-ticaret sitesi mutlaka bir arama kutucuğuna ev sahipliği yapmalıdır. Arama kutucuğunu ise kolayca fark edilebilecek yerlerde konumlandırmanız önem taşır. Keza arama sonuçlarını optimize etmek, imla hatalarını fark edip müşteriye doğru ürünü sunabilmek de önemli.
4- “Hakkımızda” sayfasını unutmayın
Kim olursa olsun, ödeme yapıp ürün satın almak istediği e-ticaret sitesi hakkında bilgi sahibi olmak ister. Firma kime ait? Ne zaman kurulmuş? Adresi nerede? Güvenilir mi? Eğer bu soruların cevabı net bir şekilde verilirse, müşteri bir daha alışveriş yapmak için sitenize kolayca geri dönebilir.
Hakkımızda sayfasına e-ticaret sitesini yöneten ekibin bir fotoğrafını koymak, müşteriyle şirket arasında sıkı bir bağ kurmaya da yardımcı olabilir.
5- Sepeti optimize etmek şart
Amacınız mümkün mertebe daha fazla para kazanmak olduğu için, müşterilerinizi sepetlerine daha fazla ürün eklemeye ikna etmeniz gerek. Peki, bunu nasıl başaracaksınız? Tabii ki daha fazla harcayana daha fazla indirim vaat ederek.
Örneğin “25 liralık daha alışveriş yapın, kargo bedavaya gelsin” gibi kampanyalar düzenleyerek müşterilerinizi buna teşvik edebilmeniz mümkün. Keza alışveriş sepeti ikonunun yanında sepete kaç ürün eklendiğini gösteren bir numara koymak da işe yarayabilir.
6- Müşterilerinizle etkileşime geçin
Sosyal medya hesaplarını aktif bir şekilde yönetmek e-ticaret sitelerine hiç de azımsanmayacak kadar getiri bırakıyor. Özellikle kadınlara hitap eden ürünleri satıyorsanız, Instagram’ı kullanmanın çok faydasını görebilirsiniz. Keza sosyal medyada olduğu kadar e-posta bülten gönderimlerini ihmal etmemek de gerekli.
E-posta bültenine kayıt olan müşterilerinize ücretsiz kargo avantajı sunmak, sosyal medya hesaplarında ara ara çekilişler düzenlemek de işe yarayabilir.
7- Kategoriler görünür olsun
Gerçek hayatta bir mağazaya giren müşteri aradığı ürünlerin bulunduğu reyona yönlendiriliyorsa, bunun aynısını e-ticaret sitesinde de uygulanması mümkün. Alt kategorilerle beraber ana kategorileri düzgün ve kolayca fark edilebilecek yerlerde konumlandırdıktan sonra müşterilerinizin kafa karışıklığı yaşamasının önüne geçebilirsiniz.
Kategorilere açıklama girmek de hem SEO, hem de ziyaretçi açısından fark oluşturabilir.
8- Ürün görselleri albenili olmalı
Nasıl ki bir kitabı en çok kapağı satar, sitenizde sergilediğiniz ürünleri de görselleri satar! Bunun için müşterilerinize ürün fotoğraflarına zoom yapma ve çeşitli açılardan çekilen birden fazla fotoğrafa bakma imkânı sunmanız gerekir. SEO uyumlu olması için ürün görsellerine ALT metni girmeyi de ihmal etmeyin.
9- Kargoyu ürün fiyatına ekleyin
Ziyaretçiler psikolojik olarak ödeme sayfasına geldiklerinde ürün fiyatının arttığını görmekten hoşlanmaz. Bunun için gerekirse ürünlere kargo fiyatını ekleyin ve sitenizde “Tüm ürünlerde kargo ücretsiz” vurgusu yapın.
10- Ürün yorumlamaya teşvik edin
Sitenizden ürün satın alan müşterilere bir süre sonra e-posta göndererek yorum yapmalarını rica etmek, yeni ziyaretçileri müşteriye dönüştürmenize yardımcı olabilir. Neticede herkes satın almak istediği ürün hakkında birkaç yorum okumak isteyecektir.