İçindekiler
Arama Motoru Nedir? İnternet’te bulunan içerikleri aramak için kullanılan yazılım sistemleridir. Temelde üç bileşen ile çalışır.. Tarama robotu, indeks veritabanı ve kullanıcı arabirimi.
En Çok Kullanılan Arama Motorları Nelerdir?
Alt tarafta görebileceğiniz görselde, dünya çapında sıralamalar bulunuyor.
Arama motorları çeşitli algoritmalarla çalışmaktadır. İlk arama motoru 1990 yılında kurulan Archie. Dosya aktarım iletişim kuralı mantığıyla çalışıyordu. 1993 yılına geldiğimizde, Wandex isimli ilk internet botu üretildi. Bu bot Google’ın şimdiki botlarının atasıdır. Kısa bir süre sonra; Magellan, Excite, Infoseek, Inktomi, Northern Light ve AltaVista gibi motorlar çıktı. O dönemde en fazla tutan herkesin bildiği Yahoo’dur.
En İyi Arama Motorları
Google’ın Kuruluşu
1998 yılına geldiğimizde (4 Eylül 1998, Menlo Park, Kaliforniya, ABD) Larry Page ve Sergey Brin Google’ı kurdular. Geleneksel arama motorlarıyla yapılan aramalarda, sonuçlar; aranan terimlerin sayfada kaç kez görüldüğü mantığıyla sıralanıyordu, ancak Google siteler arası ilişkilerin analizi konusunda çok daha elverişli iki sistem kuramı ortaya koydu. Bu yeni teknolojiye PageRank adı veriliyordu, bu sisteme göre sayfa dizinlerinin orijinal site ile olan bağlantı dönüşümleri belirlenerek; siteler, gösterilen ilgiye göre sıralanıyordu.
Google’ın Gücü
Günümüzde Google Web’de arama için Tümü, Haberler, Video, Görsel, Harita, Alışveriş, Uçuş Arama, Finans aramalarında pazarda lider. dünyanın en büyük 1 arama motoru olmasından ziyade, Dünyanın en büyük 50 arama motorunun 41 tanesinin sahibi. Ayrıca dünya genelinde en fazla ziyaretçi alan top 50 siteden 18’inin sahibi.
Örnek vermek gerekirse Google.com günlük 1 milyar 386 milyon tekil ziyaretçi ile birinci, Youtube.com günlük 748 milyon tekil ziytaretçi ile ikinci, google.co.in 110 milyon tekil ziyaretçi ile on üçüncü, Google.com.br günlük 106 milyon tekil trafik ile on dördüncü, Google.co.uk günlük 80 milyon tekil hit ile dünyada en fazla trafik alan on sekizinci web sitesi.
Google Görsel Arama
Bir resmi Google arama motorunda aramak için, Görsel arama motoruna gelip sürükle bırak yöntemiyle işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
YouTube
Google’dan sonra dünyanın en çok kullanılan video arama motoru. Herkes YouTube’u bildiği için özelliklerini sıralamaya gerek yok.
ECOSIA
Her aramanız için dünyanın çeşitli yerlerine sizin adınıza ağaç dikiyor. Berlin merkezli bir şirket olan Ecosia her ay tüm raporlarını şeffaf şekilde paylaşıyor. Dropbox’a yükledikleri verilerde kaç tohum alındı, nerelere ekildi gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Not : Çerezlerinizi sildiğinizde ağaç sayınız sıfırlanır ama ağacınız dikilir.
ASK
1995 yılında kurulan ask.com Ülkemizde pek kullanılmıyor. Ancak Similarweb verilerine göre, günlük 6 milyon kişinin ziyaret ettiği bir site.
DUCKDUCKGO
2008 yılında hizmete giren DuckDuckGo kullanıcının gizliliğine önem veren bir arama motoru. Herhangi bir şekilde arama verilerinizi ve çerezlerinizi kaydetmiyor. Günlük 6.7 milyon bir tekil trafiği var. +18 aramalar için de kullanılıyor.
PEEKIER
Kullanıcı güvenliğine odaklı bir arama motoru. Kişisel bilgilerinizi kaydetmez, açtığınız oturumları kaydetmez.
Diğerleri
Boardreader, Contenko, Infospace, Mywebsearch, GoodSearch, Alhea, Excite, Dogpile, WebCrawler, Wolframalpha, Yandex, IXQuick, Startpage, Mynet, Aol Search, Altavista, Baidu, Sogou, So.com, Daum.
Ünlü Sitelerin Arama Motorları
İş Arama
- Crunchbase
- GlasDoor
- Indeed
- Kariyer
Yerli – Türkçe Arama Motorları
-
- Yaani (Turkcell)
- Geliyoo
- Ara.com.tr
- Vuhuv
- Turtc
- Biliver
- Logiw
- Yetita
- Arama motorlarına kayıt bilgi sayfamız.
- Gelişmiş arama için tıklayın.
Yerli Arama Motorları
Vuhuv.com.tr
Turtc.com
Biliver.com
Logiw.com
Teşekkürler! Listeye bunları da ekledim.
merhaba
yerli mini arama motoru olarak yetita.com projemizi eklermisiniz?
Tabiki ekleme yapıldı.
Merhaba Türkiyede En ciddi çalışan Turtc arama motoru buna ayrıntılı yer verirseniz mutlaka seviniriz şahsen diğer yabancı arama motorlarının yanında görmek isterdim çünkü TurTc bunu hak ediyor gibi nedersiniz.
Merhaba, Turtc listemizde ekli. İlginiz için teşekkürler.